Lösemi Nedir

Lösemi Nedir

LÖSEMİ NEDİR?

Vücudun kan hücrelerinin üreten kemik iliği kök hücrelerinden kaynaklanan bir kanser, kötü huylu hastalıktır. Kan kanseri olarak bilinir. Genç beyaz kan hücrelerinin (lökosit) sayısı çocğunlukla artmıştır, normal ve azalmış ta olabilir.

Kan hücreleri şunlardır: kırmızı kan hücreleri (ertrosit), hücre içindeki hemoglobin ile akciğerden dokulara oksijen taşır. Düşüklüğünde yorgunluk, halsizlik, yokuş çıkamama, çarpıntı ve cilt renginin solması gibi bulgular olur.

Trombosit, damarlardaki delikleri tıkayan ve kanamayı durduran hücrelerdir. Eksikliğinde kanamalar ve cilt altında morluklar olur.

Bayaz kan hücreleri, bizi mikroplara karşı korur. Eksikliğinde enfeksiyonlara eğilim olur Ateş, ağızda yaralar gibi bulgular olur.

Lösemimin bulguları:

En sık görülen bulgular şunlardır.

Eksikliğe ait bulgular, solukluk, halsizlik, kanama , ateş

Hücre artışına ait bulgular:Karaciğer dalak büyüklüğü, lenf bezlerinin büyüklüğü, kemik ağrıları

LÖSEMİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

Çocuklarda, 16 yaş altında yıllık lösemi gelişme beklentisi 50.000 çocukta bir dir.

LÖSEMİNİN TÜRLERİ NELERDİR?

Çocuklarda en sık %80 akut lenfoblastik lösemi (lenfositlerin lösemisi) görülür. İkinci sıklıkla %15 akut myelobastik lösemi görülür. Kronik lösemiler %3-5 dir.

LÖSEMİNİN GELİŞME SEBEPLERİ NELERDİR?

Hastaların çoğunluğunda löseminin gelişme sebebi bilinmiyor. Bazı hastalar kanser gelişme riskini artıran özel genetik hastalıklar ile doğmuştur ve hayatlarının bir döneminde lösemi geliştirirler.

LÖSEMİNİN KROMOZOMLARLA İLİŞKİSİ VAR MIDIR?

Diger kanserlerde olduğu gibi, lösemide lösemiye dönüşmüş hücrelerde normal kalan hücrelerde olmayan kormozom sayı değişiklikleri ve doku hücrelerinde sonradan oluşmuş mutasyonlar görülür. Bu değişiklikler löseminin gelişimiyle ve risk durumuyla ilgilidir.

LÖSEMİ BULAŞIR MI?

Lösemi bizim hücrelerimizden gelişen kanserdir. Bulaşmaz.

LÖSEMİYİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ NEDEN TEMİZLİYEMİYOR?

Lösemi bizim kan hücrelerimizden geliştiği için vücutumuz hücre üzerinde aynı işaretler olduğundan kanserli ve normal hücreleri birbirinden ayırt edemiyor.

LÖSEMİ HASTALARI NEDEN MASKE TAKAR

Lösemi ve kemoterapi sebebiyle, mikroplara karşı dayanıksız olduklarından kendilerini diğer insanlardan gelebilecek mikroplara karşı korumak için maske takarlar.

LÖSEMİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Lösemi çocukluk çağında en başarı ile tedavi edilen hastalıkladandır. Akut lenfoblastik lösemide iyileşme oranları %80 lerde dir. Akut myeloid lösemide bu oran daha düşüktür.

AKUT LÖSEMİDE TEDAVİ NASIL YAPILIR ?

Akut lösemide ana tedavi kemoterapi ilaç tedavisidir. Uluslar arası grupların ortak uyguladıkları ilaç şemalarına protokol denilir. İlaçlar bunua göre uygulanır. Hastaların tekrarlam risk gruplarına göre tedavi yoğunlukları fark eder. Tekrarlama riski çok yüksek hastalarda kemik iliği nakli planlanır.

LÖSEMİ HASTALIĞI TEKRARLAR MI?

Tedavi alan hastaların yaklaşık 1/7 sinde hastalık tekrarlar. Kemoterapi sonrası Tekrarlayan hastalar, genellikle kemoterapi sonrası kemik iliği nakline yönlendirilir.

KEMİK İLİĞİ NAKLİ KESİN ÇÖZÜM MÜ?

Kemik iliği nakli yapılan hastaların çoğunluğu kemoterapi sonrası tekrarlamış hastalardır.

Kemik iliği nakli yapılan hastaların üçte birinde tekrarlama görülür.

SAMSUNDA KEMİK İLİĞİ NAKLİ YAPILABİLİYOR MU?

Evet, samsunda iki hastanede başarıyla kemik iliği nakli yapılıyor.